Nanoil

Olej rycynowy
Castor Oil

100% organiczny | Nierafinowany | Zimnotłoczony

INCI: Ricinus Communis Seed Oil
Pojemność: 50 ml

Idealny naturalny olejek kosmetyczny na porost rzęs, brwi i włosów. Stosowany od lat olejek rycynowy znów wrócił do łask. Mimo dużej gęstości można używać go na włosy, paznokcie, brwi i rzęsy, a także do oczyszczania twarzy. Wzmacnia i chroni przed utratą wody, przyspieszając wzrost, a także nabłyszcza i wygładza. Posiada znak Ecocert - ceniony certyfikat przyznawany kosmetykom naturalnym najwyższej jakości.

- +

Rącznik pospolity prawdopodobnie pochodzi z Afryki i Bliskiego Wschodu. Uwielbia klimat tropikalny, ale w wielu krajach uprawia się go jako roślinę ozdobną. To z jego nasion zamkniętych w czerwonych, kolczastych łupinach wytwarza się olejek rycynowy, chętnie stosowany na rzęsy, włosy i brwi.

OLEJEK RYCYNOWY NANOIL

Olejek rycynowy od Nanoil to naturalny olej pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno, nierafinowany i 100% organiczny – dzięki temu w każdej kropli tego cennego kosmetyku kryje się esencja tego, co najlepsze w intensywnie czerwonych nasionach rącznika pospolitego.

Co zawiera olej rycynowy?

Nawet 90% składu oleju rycynowy to organiczny kwas tłuszczowy, zwany rycynylowym lub rącznikowym – niespotykany w żadnym innym oleju. Nieco mniej jest tutaj kwasów z grup omega, ale pojawiają się podobnie jak minerały i witaminy, m.in. witamina A i E. Ciekawostką jest, że olej rycynowy jest wyjątkowo podobny do ludzkiej keratyny.

Jak działa olej rycynowy?

  • Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
  • Przyspiesza wzrost rzęs, brwi i włosów.
  • Odżywia, wzmacnia i wspiera odbudowę.
  • Ma właściwości oczyszczające.
  • Natłuszcza, dbając o odpowiednie nawilżenie.
  • Wygładza, zmiękcza i podkreśla blask.
  • Chroni naskórek przed uszkodzeniami.
  • Regeneruje i wzmacnia paznokcie.
  • Delikatnie przyciemnia rzęsy i włosy.

Zastosowanie na włosy

Najczęściej stosuje się go na włosy, aby je wzmocnić. Regularne wcieranie olejku rycynowego w skórę głowy pobudza wzrost włosów i zapobiega nadmiernemu wypadaniu, eliminując ryzyko łysienia. Zapewnia także odpowiednie nawilżenie, uelastycznia, podkreśla naturalny kolor i nabłyszcza. Wtarcie olejku rycynowego w końcówki zapobiegnie ich rozdwajaniu i przesuszaniu pasm.

Zastosowanie na rzęsy

Przyspiesza wzrost nie tylko w pielęgnacji włosów. Tak samo olej rycynowy działa na rzęsy i brwi – stymuluje porost i naturalnie przyciemnia włoski, aby były pełne objętości. Nadaje się jako naturalna odżywka do rzęs i brwi, która wzmacnia, uelastycznia i dodaje blask.

zastosowanie na ciało

Rzadko stosuje się go na całe ciało, ponieważ jest gęsty. W ciepłym oleju rycynowym można jednak moczyć słabe paznokcie, aby odbudować je, wzmocnić i zapobiec ich rozdwajaniu. Sprawdzi się jako olejek zmiękczający dłonie i skórki wokół paznokci.

zastosowanie na twarz

Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne i to, że jako jedyny olej miesza się z wodą, olejek rycynowy sprawdzi się do oczyszczania twarzy. Można zmywać nim makijaż i wszystkie inne zanieczyszczenia, także tłuste. Warto jednak stosować jego niewielkie ilości i zawsze zmywać z twarzy ciepłą wodą.

Przechowywanie:

Olejek należy przechowywać szczelnie zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, a także chronić przed światłem.

Olejek rycynowy zawarty w produktach marki Nanoil posiada certyfikat jakości Ecocert.

FAQ - najczęściej zadawane pytania

1.Jak używać olejku RYCYNOWEGO NANOIL?

Naturalne olejki są wszechstronnymi kosmetykami - można je stosować na ciało, twarz, włosy, wcierać w dłonie i paznokcie, dodawać do kąpieli. Ich zastosowanie jest nieograniczone, a pielęgnację dobierasz do swoich potrzeb i upodobań.

2.Czy olejek RYCYNOWY NANOIL sprawdzi się na mojej skórze i włosach?

Olejki kosmetyczne różnią się zawartością witamin, kwasów tłuszczowych i innych cennych składników. Sprawdź na naszej stronie ich unikalne właściwości i dobierz najlepszy olej do potrzeb swojej skóry lub włosów.

3.Jaki jest termin przydatności OLEJKU RYCYNOWEGO NANOIL?

Olejki NANOIL są wydajne, a ich zużycie zależy od Twoich indywidualnych potrzeb. Data przydatności każdego olejku umieszczona jest na opakowaniu.

4.Jaki jest skład OLEJKU RYCYNOWEGO NANOIL?

Olejek rycynowy od Nanoil to naturalny olej pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno, nierafinowany i 100% organiczny, o najwyższej kosmetycznej jakości, potwierdzonej znakiem Ecocert. Dzięki temu zachowuje on wszystkie najcenniejsze składniki i jest czystą esencją tego, co najlepsze w oleju z nasion rącznika pospolitego. OLEJEK RYCYNOWY NANOIL INCI: Ricinus Communis Seed Oil

5.Czy mogę mieszać OLEJEK RYCYNOWY NANOIL z innymi olejkami kosmetycznymi?

Jak najbardziej, naturalne olejki połączone razem tworzą doskonałe mieszanki obfitujące w dodatkowe składniki (witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe). Współgrają ze sobą, a Ty zyskujesz doskonałą i precyzyjną, naturalną pielęgnację. Olejki warto łączyć między innymi w metodzie oczyszczania twarzy olejami (OCM) i przy tworzeniu domowych kosmetyków.

6.Przechowywanie OLEJKU RYCYNOWEGO NANOIL

Zawsze po użyciu zamykaj buteleczkę i staraj się przechowywać olejek w chłodnym miejscu.