Nanoil
 

Kosmetyki do włosów z kuchni, czyli olejki, drożdże, miód i inne

Mówi się, że włosy „piją” wodę i można „nakarmić” je składnikami odżywczymi. Czy wiesz, że wiele z nich znajdziesz w spiżarni? Sprawdź, jak działają domowe kosmetyki z produktów spożywczych i co warto wziąć z kuchni do pielęgnacji włosów.

Domowa pielęgnacja to łatwy i tani sposób na poprawienie wyglądu włosów. Umiejętność korzystania z najprostszych rozwiązań.

Zrobienie domowego kosmetyku z tego, co znajdziemy w kuchni, jest jak wyrzucenie z dostępnych w drogeriach produktów substancji, które mogą szkodzić (parabenów, alkoholi, ftalanów, silikonów itp.) – wszystko dla dobra naszych włosów.

Czy włosy lubią kosmetyki z kuchni?

Oczywiście nie musimy ich używać, jeśli stosujemy produkty takie jak olejki do włosów Nanoil, które zawierają wyłącznie naturalne składniki o korzystnym działaniu na strukturę włosów. Warto jednak czasami wprowadzić do swoich rytuałów pielęgnacyjnych coś nowego. Stosować profesjonalne kosmetyki naprzemiennie z domowymi maskami i płukankami. Włosy podziękują za taką różnorodność!

Poznaj produkty które znajdziesz w kuchni, i które z powodzeniem możesz zabrać do łazienki, żeby zrobić z nich domowe kosmetyki.

Najlepsze olejki do włosów

Zdecydowanymi faworytami, jeśli chodzi o domową pielęgnację są olejki do włosów. To naturalne źródło niezbędnych składników takich jak: kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, witaminy.

Zainspirujmy się naturą i skorzystajmy z możliwości, jakie daje nam ponad setka różnych olejków roślinnych stosowanych w kosmetyce. Część z nich znajdziemy w kuchni i możemy wykorzystać np. jako bazę domowej maski.

Poznaj kuchenne oleje, których możesz użyć do olejowania!

  1. Oliwa z oliwek – w ponad 72 proc. składa się z cennego kwasu oleinowego i zawiera witaminy A, E, D oraz K. To dzięki nim świetnie dba o nawilżenie włosów, zapobiegając utracie wody. Odżywia włosy, pielęgnuje i nadaje im blask. Jeśli zastosujemy oliwę z oliwek na skalp, złagodzi podrażnienia i zmniejszy ewentualny stan zapalny.
  2. Olej ze słodkich migdałów – pięknie pachnie, a do tego zawiera cenne składniki takie jak kwasy tłuszczowe, minerały, witaminy A, D, E i te z grupy B. Można nim olejować włosy na całej długości lub zabezpieczać końcówki. Wspiera regenerację, odżywia i dba o odpowiednie nawilżenie, a do tego zmniejsza kruchość i łamliwość włosów. Uelastycznia i nabłyszcza.
  3. Olej kokosowy – jest cennym źródłem minerałów i witamin, jednak trzeba go stosować rozważnie. To gęsty i ciężki olejek, który nie pasuje wielu typom włosów. Jeśli jednak zastosujemy go odpowiednio, zadba o prawidłowe nawilżenie włosów, zapobiegnie utracie protein, poprawi skręt pasm, wspomoże w walce z łupieżem, a także doda włosom blasku.
  4. Olej lniany – jeden z nielicznych olejów o idealnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Oprócz nich zawiera dużo witaminy E, białka, potasu i cynku (tak ważnego dla włosów). Stosowanie oleju lnianego na włosy to sposób na ich wzmocnienie, uelastycznienie i wygładzenie.
  5. Olej arganowy – marokańskie złoto, które zdecydowanie częściej króluje w pielęgnacji niż w kuchni, choć jest jadalne. To olejek bogaty w witaminę E, niezbędne kwasy tłuszczowe (NNKT) i sterole roślinne. Można polubić go za orzechowy zapach, ale lepiej za właściwości. Regeneruje włosy, wygładza, ochrania przed temperaturą i rozdwajaniem, sprawdza się do stylizacji, minimalizuje szkodliwość UV, łagodzi swędzenie skóry głowy.
  6. Olej słonecznikowy – zawiera cztery ważne witaminy: retinol (A), tokoferol (E), kalcytrol (D) oraz witaminę F. Pokochają je zwłaszcza włosy przesuszone, które potrzebują wzmocnienia. Olej ze słonecznika pomaga je nawilżyć, wspiera regenerację i poprawia elastyczność.
  7. Olej śliwkowy – to źródło beta-karotenu, antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega. Doskonały olejek do włosów, ponieważ szybko się wchłania i nie obciąża pasm. Za to ochrania je przed działaniem szkodliwych czynników z zewnątrz, witaminizuje i poprawia nawilżenie.
  8. Olej makadamia – znajdziemy w nim rzadko spotykany w olejkach kwas omega-7, który jest głównym składnikiem naszego sebum wydzielanego przez skórę głowy. Dzięki niemu olejek z orzechów makadamia odmładza włosy, poprawia ich kondycję, zapobiega utracie cennej wody i odżywia. Sprawdza się także do stylizacji włosów, ponieważ przyspiesza ich suszenie i wzmacnia efekt koloryzacji.
  9. Olej musztardowy – indyjski olejek bardzo popularny w kuchni, którego właściwości warto wykorzystać także w pielęgnacji. Zawiera pięć minerałów (w tym ważne selen i cynk), kwasy omega i kompleks witamin. Ceniony jest zwłaszcza jako olejek na porost włosów. Wcieranie go w skórę głowy poprawia odżywienie cebulek, wzmacnia je i hamuje wypadanie włosów.
  10. Olej winogronowy – to uniwersalny olejek do włosów, który ma właściwości łagodzące. Wspiera regenerację, pomaga w walce z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów, zabezpiecza też przed słońcem.
Top 10 olejków, które możesz zabrać z kuchni i użyć do olejowania włosów!

Jajko, czyli majonez na włosy

Niezbędne w kuchni (tej niewegańskiej) jest jajko. Niepozorny składnik, który pomagał naszym babciom i prababciom dbać o dobrą kondycję włosów bez zestawu drogich kosmetyków. Jakie właściwości ma jajko i czemu majonez na włosy to dobra alternatywa dla maski?

W jajku kryje się wiele cennych składników – białko, z którego zbudowane są włosy, siarka tworząca tzw. mostki dwusiarczkowe i eliminująca łupież, a także rewitalizująca biotyna (witamina H). To sprawia, że jajko na włosy:

  • działa przeciwłupieżowo,
  • zapobiega łamliwości pasm,
  • wzmacnia włosy od nasady po końce,
  • zapobiega wypadaniu włosów,
  • nadaje gładkość, miękkość i blask.

Stwierdzenia, że najlepsze jest stosowanie majonezu na włosy, nie należy brać dosłownie. Kuchenny majonez się nie sprawdzi. Jednak wystarczy wymieszać jajko z odrobiną ulubionego oleju, żeby stworzyć domową maseczkę jajeczną, do której miano majonezu na włosy pasuje idealnie.

Nawilżanie włosów miodem

Pielęgnacja włosów suchych to duże wyzwanie, w którym też mogą pomóc składniki prosto z kuchni. A zwłaszcza miód – naturalny, słodki i bogaty w substancje odżywcze (mikroelementy: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę).

Jakie właściwości miodu sprawiają, że warto zastosować go na włosy samodzielnie (rozcieńczony) lub jako składnik maski?

Najważniejsze jest działanie nawilżające, dzięki któremu miód świetnie sprawdza się na włosach wymagających nawodnienia. Nie tylko dostarcza wodę do ich wnętrza, ale dzięki właściwościom higroskopijnym zatrzymuje ją tam! Jest silnym antyoksydantem i działa antyseptycznie, odżywia włosy i wzmacnia je, zmniejszając łamliwość, ograniczając wypadanie i łupież.

Ciekawostka o miodzie

Czy wiesz, że jednym ze składników miodu jest nadtlenek wodoru, czyli substancja, która w 3-procentowym stężeniu znana jest jako woda utleniona? To dlatego stosowany na włosy miód może je rozjaśnić!

Drożdże na porost włosów

Powiedzenie, że „komuś włosy rosną jak na drożdżach” wcale nie musi być traktowane tylko symbolicznie!

Hitem w metodach pielęgnacji w ostatnich miesiącach było stosowanie drożdży na porost włosów. Niektórzy je pili, inni stosowali jako główny składnik masek lub wcierek. Efektem był szybszy wzrost, zahamowanie wypadania i piękny wygląd włosów (plus dodatkowo poprawa kondycji włosów i skóry, na które drożdże również działają).

Te i inne właściwości drożdży wynikają z bardzo dużej zawartości cennej biotyny, aminokwasów (argininy, tyrozyny, cystyny) budujących włosy, witamin z grupy B, minerałów (cynku, selenu, miedzi, potasu, wapnia, chromu i fosforu) – to dzięki nim wszystkim włosy po drożdżach stają się zdrowsze, mocniejsze i pełne blasku.

Mąka zamiast suchego szamponu

Bardzo ciekawy kosmetyk do włosów z kuchni to po prostu… mąka. Na przykład ziemniaczana. Wiele osób nie wie, że można wykorzystać ją jako zamiennik suchego szamponu do szybkiego odświeżenia włosów.

Perfekcyjnie pochłania wilgoć i nadmiar sebum, dzięki czemu matowi włosy i delikatnie dodaje im objętości. Jeśli mamy ciemne pasma, musimy tylko uważać z ilością mąki, żeby nie pobieliła fryzury. Najlepiej nakładać ją tylko u nasady włosy za pomocą puchatego pędzla do pudru, a na koniec roztrzepać włosy rękami i dokładnie rozczesać.

Mycie włosów sodą oczyszczoną

W dobie ekopielęgnacji coraz popularniejsze staje się także mycie włosów bez szamponu. Jak to zrobić, żeby dobrze oczyścić włosy i skórę głowy z zanieczyszczeń, sebum i resztek kosmetyków?

Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest mycie włosów sodą oczyszczoną. To kolejny kuchenny składnik, który warto wykorzystać w pielęgnacji. Ma bardzo silne właściwości oczyszczające i doskonale radzi sobie z resztkami masek, odżywek, olejów i środków do stylizacji. Odświeża i detoksykuje.

Warto jednak pamiętać, że soda ma odczyn alkaliczny (zasadowy), więc obniża naturalne pH włosów i skóry głowy. Dlatego szampon z sody oczyszczonej warto stosować w duecie z domową, kwaśną płukanką.

Przepis na domowy szampon z sody oczyszczonej

Warzywno-owocowa pielęgnacja

Podstawa aktualnej piramidy żywieniowej, czyli warzywa i owoce, także można wykorzystać jako domowy kosmetyk na włosy. Banan, którego nikt już nie chce zjeść, oklapnięta pietruszka, łupiny cebuli – nie wyrzucajmy ich! Mogą przysłużyć się naszym włosom np. jako maska lub płukanka.

Które warzywa, owoce i zioła na włosy można wykorzystać jako kosmetyki z kuchni? Poznaj najpopularniejsze z nich i samodzielnie odkryj właściwości, które kryją się w innych roślinach. Bo najlepsza zabawa to odkrywanie tego, co może dać włosom niepozorny składnik, który mamy pod ręką!

  1. Banan – najprostsza maseczka na włosy to rozgnieciony widelcem dojrzały banan z dodatkiem jogurtu, ulubionego oleju lub soku aloesowego. Włosy lubią ten egzotyczny owoc, ponieważ zawiera bardzo dużo protein, niezbędnych do prawidłowego wzrostu.
  2. Cytryna – obowiązkowym składnikiem wielu maseczek i płukanek do włosów jest też sok z cytryny, który przede wszystkim rozjaśnia włosy. Ma też inne właściwości: uzupełnia niedobory witamin (C, z grupy B, kwasu foliowego) oraz minerałów (cynku, potasu, magnezu, wapnia). Nadaje włosom blask i opóźnia proces ich siwienia.
  3. Awokado – to owoc bogaty w witaminy (olejek z awokado nazywa się olejem siedmiu witamin), składniki mineralne i kwasy tłuszczowe. Z ich pomocą odżywia, zapobiega utracie nawilżenia i dyscyplinuje włosy. Do tego zawiera chlorofil, zielony barwnik o działaniu przeciwutleniającym.
  4. Pietruszka – natka pietruszki to kuchenny składnik, który daje wiele możliwości w pielęgnacji włosów. Sok z pietruszki przyspiesza wzrost włosów i wzmacnia je. Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin, dlatego można przygotować z niej odżywczy koktajl na piękne włosy, płukankę albo wcierkę. Jest szczególnie zasobna w witaminę C: w 100 g liści może znajdować się jej nawet 160 mg.
  5. Czarna rzepa – domowe zabiegi na włosy z wykorzystaniem czarnej rzepy polecane są osobom, których włosy potrzebują zastrzyku energii. To warzywo wzmacnia cebulki i pobudza je do szybszego wzrostu. Wcierka z czarnej rzepy polecana jest także jako środek odkażający, antyłojotokowy i przeciwłupieżowy, słowem: lekarstwo dla skóry głowy.
  6. Cebula – nawet z pozoru zwyczajna cebula może łagodzić stany zapalne, wzmacniać włosy i przyspieszać ich wzrost. Przygotowana w domu płukanka z łupin cebuli to świetny sposób na farbowanie włosów bez farby. Wygotowane i zostawione na noc łupiny oddadzą do wody wszystko to, co w nich najcenniejsze i barwnik, który przyciemni płukane pasma.
  7. Czosnek – zapach czosnku może skutecznie odstraszyć od wykorzystania go do jakichkolwiek domowych kosmetyków. Choć jego działanie stymulujące wzrost włosów, hamujące łysienie i zapobiegające łysieniu może przekonać do wcierania czosnku w skórę głowy.

Upiększająca moc nasion

Pomyśl, skoro z maleńkiego nasionka wyrasta pełnowartościowa roślina, musi kryć się w nim naprawdę dużo cennych składników. Czemu by nie wykorzystać ich na włosy?

  1. Siemię lniane – popularny w sieci żel z siemienia lnianego robi się przez zalanie nasion wodą i odstawienie do napęcznienia. W ten prosty sposób mamy gotową maseczkę bogatą w witaminy, białko, błonnik i składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń i cynk). Jest tak popularna, ponieważ nawilża włosy, nadaje im blask, wygładza i wzmacnia, przyspieszając wzrost i zapobiegając nadmiernemu wypadaniu.
  2. Czarnuszka siewna – skoro olejek z czarnuszki nazywany jest złotem faraonów, to musi działać po królewsku. Tak jak napar z drobnych, czarnych nasion tej rośliny, które aż w 85% składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu czarnuszka wspierają kondycję włosów, odżywia, jest przeciwutleniaczem, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
  3. Kozieradka – choć pachnie rosołem, kozieradka na włosy działa jak magiczna różdżka, za której dotknięciem pasma stają się długie, mocne i piękne. Nasiona tego legendarnego zioła zawierają saponiny, lecytyny, witaminy A, B i C i sole mineralne. Pobudzają syntezę białek i wspierają naturalne procesy regeneracyjne.
  4. Kawa – można ją wypić nad ranem, ale równie dużo energii dodać naszym włosom. Płukanka kawowa to najlepszych energetyk dla skóry głowy, który pobudza krążenie i sprawia, że włosy zaczynają rosnąć szybciej i zagęszczają się. Z mielonych ziaren kawy można zrobić także peeling skóry głowy, który pomoże oczyścić ją np. z pozostałości kosmetyków.

Octowe płukanki na zdrowie włosów

Na koniec warto wspomnieć o occie. Niezastąpiony w kuchni, ale także w pielęgnacji włosów. Dlaczego?

Płukanie włosów octem to najprostszy sposób na przywrócenie im prawidłowego pH, domknięcie łusek i wygładzenie pasm po myciu. Najlepiej sprawdza się ocet jabłkowy lub inny ocet z owoców wymieszany z wodą. Unikajmy w pielęgnacji włosów octu spirytusowego (może wysuszać) oraz octu winnego (ma tendencje do rozjaśniania).

Zachęcamy do podzielenia się opinią na temat wpisu.


Opinie: #0


Dodaj komentarz. Opublikujemy go natychmiast po zatwierdzeniu przez moderatora.